Windows Register

Het Windows Register in een notendop:

windows register

Windows register als een bibliotheek

Het Windows register in uw computer is de centrale digitale bibliotheek (database) van alle installaties en configuraties van een Windows besturingssysteem. Het Windows register bevat niet alleen alle informatie betreffende alle software installaties, maar bevat ook cruciale informatie voor en over het besturingssysteem zelf, inclusief de kernel. Eenvoudig gezegd: de kernel is het hart van het besturingssysteem die zorgt voor het algehele huishouden van alle pc systeembronnen en de communicatie tussen hardware en software. Zodoende, worden ook alle instellingen, gebruikers en de bestandsassociaties in het register opgeslagen. De bestandsassociaties bepalen welk programma wordt uitgevoerd om een bestand te openen. Als zodanig is het Windows register een kritische factor in het goed functioneren van de pc. Men dient er met omzorg mee om te gaan en ervoor te zorgen.

Zodoende is het belangrijk om te realiseren dat het voortdurend installeren en verwijderen van software fragmenten met zich achterlaat in het Windows register: verloren bestanden, zwevende opstarttaken, beschadigde stuurprogramma’s. Het register wordt rommelig en zodoende loopt het meer en meer vast en verschijnen er conflicten. De computer kan hierdoor op den duur trager worden, langzaam opstarten en er onstaan meer en meer Windows crashes. Dit kan tevens ook voor de gevreesde Windows dll-problemen zorgen. Het opruimen van deze rommel met behulp van een registry cleaner  is dan ook nodig.

windows registry

schoonmaken

Ons advies is om geregeld een diagnose scan uit te voeren met een goede registry cleaner zoals de Registry Mechanic om te kijken naar de vervuiling en de betreffende schadelevel van uw Windows register. Aangezien het register zeer gevoelig is moet er u niet zelf in gaan zitten ploeteren of de eerste de beste registry cleaner hier voor gebruiken. Wanneer u een registerscan wilt uitvoeren of uw register wilt repareren, moet u een hoogwaardig product hiervoor uitzoeken van een vertrouwd en erkend bedrijf.

Het Windows Register & bestandsassociaties:

Met betrekking tot Bestandsassociaties het volgende: alle type bestanden zijn gekoppeld aan een aantal toepassingen. De koppeling vindt plaats d.m.v. extensies. Dit zijn de drie of vier letters na het laatste punt in de bestandsnaam. Bijvoorbeeld, bij de Word installatie op uw pc, zijn de bestanden met de .DOC extensie gekoppeld aan Word. Dat wil zeggen o.a. dat het Word icoontje gewezen wordt als U zo’n bestand ziet staan in een map of op het bureaublad van uw pc. Bovendien, dat dit bestand kan worden geopend in Word als men erop dubbelklikt.

Indeling van het register
Aangezien bestandsassociaties ook netjes in het Windows register worden opgeslagen, is het belangrijk om het register mooi schoon en netjes te houden voor het lekker laten blijven lopen van uw computer. Register cleanen is nodig en investeer daarom in een professionele registry cleaner en behoud daarmee uw computer langer in een goede staat en schoon. Dit is toch beter dan een impuls aankoop voor een nieuwe computer; veroorzaakt door uw opgehoopte ergenis over uw trager wordende, problematische computer door een vervuild Windows register.� Voor meer informatie over de indeling en structuur van het Windows register kunt u ons artikel lezen met een technische bespreking over het Windows register. Structuur en indeling van de registry.

Register fragmentatie.

Op den duur fragmenteert het Windows register. De metafoor rommelig Windows register staat gelijk aan register fragmenatie waarbij registerwaarden los van elkaar staan en er loze ruimten tussen deze waarden zijn gekomen. Lees meer over hoe u het Windows register kunt defragmenteren met RegDefrag op ons artikel: register defragmenteren met RegDefrag.

Windows Register Lectuur:
We zouden nog veel meer in detail kunnen treden over alle ins- en outs over het Windows register en het opschonen van het Windows register. Maar de meest relevante zaken voor een gemiddelde gebruiker worden besproken  in de bovenstaande artikels. Mocht u daadwerkelijk meer technische beschrijvingen wensen, bent u welkom om de volgende bronnen te bezoeken: Wikipedia’s definitie van ‘Windows registry’ te raad te plegen of Microsoft Support website over het Windows register.

Een ander goed artikel over het belang van computeronderhoud is het volgende:

Computer opschonen tips voor beginners.

[footer]

Author & personal opinion of